Agenda

Manifestació - comemoració del 7 de novembre 1659
Els 5 i 6 de novembre (Perpinyà)
El 5 al vespre: Sopar i premis Segarra i Trinxeria
El 6: A les 16h Manifestació, a les 18h parlaments, a les 20h marxa de torxes, a les 20h30 concert a la Casa Musical (Llamp te frigui, Dijous Paella, At-Versaris)

dimarts, 17 de novembre del 2009

Crònica de la diada del 7 de novembre del 2009

Unes 5000 persones (2.500 segons la policia, 11.000 segons el diari L’indépendant) es van manifestar dissabte passat pels carrers de Perpinyà, en commemoració del 350è aniversari del Tractat dels Pirineus. Una assistència rècord per un 7 de novembre.

Al matí, malgrat la pluja, la gent, nombrosa, es va atrevir a passejar-se per la fira d’entitats, on esbarts dansaires, corals, pallasso... feien animació.La manifestació va sortir cap a les 16h de la plaça Catalunya, encapçalada per la pancarta de la comissió « 350 anys de resistència » amb el lema « Esborrem el Tractat dels Pirineus », seguida per les pancartes de diverses associacions, organitzacions polítiques i partits. El bloc de l’Esquerra Independentista (Maulets, Cajei, Endavant) era un dels més importants.

Durant la manifestació Maulets va desplegar una pancarta « 350 anys d’ocupació 350 anys de resistència ».Al Castellet es va llegir el manifest unitari de la campanya « 350 anys de resistència » assumit també com a Maulets, se van cantar els himnes i es va desplegar una estelada des de dalt del Castellet. Al final de l'acte Maulets va cremar una « falla » dels estats espanyol i francès que deixava pas a uns Països Catalans lliures de tota ocupació. S’hi podia llegir « 1659-2009, 350 anys d’ocupació, 350 anys de resistència ».
Una marxa de torxes va portar la gent des del Castellet fins al lloc del concert l’assistència al qual va ser rècord.

La diada va ser tot un èxit, i això va ser gràcies a tota la feina prèvia de la comissió « 350 anys de resistència ».
La implicació dels Maulets de l’assemblea del Rosselló dins la campanya 350 anys ha estat tant de difusió, com de divulgació i d'organització. Per mor de cridar la gent a la diada del 7 de novembre s'ha fet agitació (murals, cartells, banderoles) pels carrers i ponts de Perpinyà i a pobles del voltant. A més a més d'aquesta feina, s'ha fet un vídeo promocional, notícies al blog Maulets Rosselló, i el manteniment de la web dels 350 anys.

El compromís de Maulets també ha estat d'organitzar una sèrie d'actes al voltant del 7 de novembre. S'han fet una desena de xerrades sobre el Tractat dels Pirineus i la situació actual de Catalunya Nord arreu dels Països Catalans, i encara n'hi ha unes quantes més previstes els pròxims mesos, ja que tot just comença l'any dels 350 anys del Tractat. També s'han fet diversos articles i entrevistes a la premsa.

Agraïm els militants que van ajudar a fer possible els actes previstos durant la manifestació, els militants que van ajudar al servei d’ordre, els que van portar les estelades, i evidentment a tots els que han pujat amb els autobusos organitzats des de diverses assemblees, i que han fet que aquesta diada sigui un èxit.