Agenda

Manifestació - comemoració del 7 de novembre 1659
Els 5 i 6 de novembre (Perpinyà)
El 5 al vespre: Sopar i premis Segarra i Trinxeria
El 6: A les 16h Manifestació, a les 18h parlaments, a les 20h marxa de torxes, a les 20h30 concert a la Casa Musical (Llamp te frigui, Dijous Paella, At-Versaris)

dilluns, 4 de maig del 2009

Ressenya del moviment de vaga a la UP pel nucli del SEPC de Perpinyà

Com una mica per tot arreu dels Països Catalans – i de l'estat francès – és la intervenció de la policia que va condemnar el moviment estudiantil a la Universitat de Perpinyà. Després d'haver ocupat els espais 38 dies l'any passat, és diumenge 29 de març del 2009, al cap de 35 dies de lluita, que la policia va entrar dins l'amfiteatre bloquejat pels estudiants, tots mobilitzats contra la LRU "Llibertats i Responsabilitats de les Universitats" que és l'aplicació directe del procés de Bolonya a l'estat francès. Els policies, armats, van entrar per primera vegada en la història de la Universitat de Perpinyà, per ordre del president. No van utilitzar tanta violència com ho van fer a la UB, però van humiliar els estudiants presents aquest dia.
La decisió d'ocupar una aula, per poder informar els estudiants del que és la LRU, es va prendre el dia 23 de febrer. Ràpidament es va decidir ocupar l'amfiteatre 4, símbol per molts, de la lluita estudiantil, de dia i de nit. Com l'any passat, es va crear un comitè de mobilització i es van buidar les aules perquè no es facin les classes i permetre als estudiants mobilitzar-se més facilment, una part dels cursos es van mantenir. Per saltar-se les decisions preses en assemblees de vaguistes, la universitat va llogar aules a fora de l'estructura universitària. També van llogar una empresa de vigilants durant tres setmanes, amb un cost de 20.000€ per setmana perquè, segons el president de la universitat, els estudiants estiguin en seguretat. Contràriament a l'any passat, uns quants professors i personal de la universitat es van afegir al moviment. Van protestar contra els canvis d'estatut – ensenyants-investigadors, personal. S'han fet assemblees comunes per actuar junts – manifestacions, bloqueig d'un giratori, classes obertes al centre ciutat, actes diversos – i ensenyar a les persones de fora de la universitat els canvis que ens volen imposar els polítics : privatitzar i professionalitzar l'ensenyament suprimint tots les fileres 'no prolífiques”.

2 comentaris:

cap ha dit...

El resum està bé, però me permeti fer 2 correccions. La primera és de poca importància, però LRU significa "Llibertats i Responsabilitats de les Universitats".
Per altra banda, no són SUD Etudiants i el SEPC que varen muntar el comitè de vaga, sinó que va ser la iniciativa d'una quarantena d'estudiants, després d'una concentració contra Bolonya. I aquest dia, hi havia més estudiants no sindicats!

una abraçada, i felicitats pel blog!
Pere

Maulets Rosselló ha dit...

Hem fet les correccions (LRU i Comitè de Mob'). Gracies per haver avisat.